Uniek

Gepubliceerd op 1 augustus 2021 om 18:37

“Je bent uniek”
“Je mag er zijn”
“Niemand is zoals jij”
Prachtige woorden, mooie kreten. Soms zijn deze zo passend en welkom, maar soms ook lijken ze zo leeg.

 

Als je het woord “uniek” opzoekt in het woordenboek, staat er: “waarvan er maar één is, enig”. Elk mens is uniek. Allemaal mens, allemaal opgebouwd uit hetzelfde ‘materiaal’, allemaal met dezelfde zintuigen. En toch allemaal anders. We functioneren allemaal anders, voelen allemaal anders, verwerken allemaal anders en hebben ook allemaal wat anders nodig om tot bloei te kunnen komen.
Neem als voorbeeld eens de komkommerplant. Deze plant heeft veel water nodig en gedijt dus het beste in een omgeving waar het veel regent en moet extra water krijgen bij droog weer. Zou je in dezelfde omgeving een tomatenplant zetten, dan zou deze slecht groeien, ziektes krijgen of misschien zou de plant zelfs wel doodgaan.
Zo is het ook met mensen. Ieder mens heeft iets anders nodig om te kunnen groeien en om uiteindelijk volledig in zijn kracht te kunnen staan.

De  meeste mensen zullen erkennen dat ieder mens uniek is. Veel mensen horen ook graag dat ze uniek zijn en goed zoals ze zijn. En we spreken het ook uit naar anderen: “Joh, jij bent jij en je bent mooi zoals je bent”.
En toch….toch ontstaat er zo vaak strijd en onenigheid juist omdat we de ander NIET uniek laten zijn, de ander NIET laten zijn wie ze zijn. Want als IK water nodig heb om te kunnen groeien, moet de ANDER dat toch ook hebben? Als teveel zon voor MIJ niet goed is, is dat voor de ANDER toch ook niet goed? En daarmee overschrijden we stiekem toch een grens. Want nee, wat voor jou goed is, kan voor de ander misschien wel helemaal niet goed zijn. En andersom. Trouwens, wat geeft ons het recht om te oordelen over het leven van een ander…
Durven we elkaar toe te staan ECHT uniek te zijn? Ook als dat inhoudt dat de ander keuzes maakt die jij niet zou maken?
Jij bent uniek. Ik ben uniek. Wij zijn uniek. En een ieder bloeit het mooist op zijn eigen unieke wijze en op zijn eigen unieke plekje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.